Agenda

Scroll naar beneden voor de huidige maand. 

Activiteit RONDLEIDING EXPOSITIE - LEZING ALEX DE VRIES
Datum zondag 27 mei 2018
TijdstipAanvang 14.15 uur

'De Papieren Handdruk' met opening expositie Bill Kunst en buffet bij Kunst & Kitchen.

 

Anita Mandemaker

 

Op initiatief van de Kunstuitleen organiseren Windkracht 13, Kunst en Kitchen en de Kunstuitleen zondag 27 mei een interessant, afwisselend programma met om 14.30 uur een rondleiding In Windkracht 13 over het werk van Anita Mandemaker en Co van Gasteren door Inge Beeftink, een mooie gelegenheid om inzicht te verkrijgen ten aanzien van de werkwijze van de kunstenaars en de manier waarop zij tot hun onderwerpen komen.

 

Hierna lopen we gezamenlijk naar restaurant Kunst en Kitchen alwaar om 15.30 uur de opening van de tentoonstelling van werk van Bill Kunst zal plaatsvinden.

Om 16.30 uur is hier een lezing van Alex de Vries over Conceptuele kunst, "De Papieren handdruk". Tussen 18.00 uur en 18.15 uur staat er heerlijk Egyptisch eten klaar voor alle gasten.

 

De kosten voor dit middagvullende programma zijn €19,50 excl. drankjes

U kunt reserveren o.v.v. Lezing via de website van Kunst en Kitchen. Als u vegetariër bent, geef dit dan graag even door bij uw reservering.

 

 

Alex de Vries (1957) was in 1979 mede-oprichter van het tijdschrift Metropolis M. 

Van 1984 tot 1989 werkte hij in het Shaffy Theater in Amsterdam. Vervolgens was hij acht jaar hoofd Communicatie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1997 tot 2001 was De Vries directeur van de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch. Sinds 2001 werkt hij als zelfstandig auteur, adviseur en curator in het bureau Stern / Den Hartog & De Vries in Den Haag. Met zijn compagnon, grafisch ontwerper Jan Willem den Hartog, beheert hij uitgeverij De Zwaluw.

 

De Papieren Handdruk

Zijn lezing ‘De Papieren Handdruk’ gaat over zijn persoonlijke ervaringen met conceptuele kunst vanaf 1976. Via geluidskunst, boekkunst, visuele poëzie en performances benadert hij de positie en de intenties van de conceptuele kunst. Wie zijn internationaal en nationaal gezien de belangrijkste vertegenwoordigers?

Wat waren hun belangrijkste inspiratiebronnen?


Opening tentoonstelling Bill Kunst


Bill Kunst


In Restaurant Kunst en Kitchen toont Bill Kunst (1947) een overzicht van zijn werk. De huidige schilderijen van Bill Kunst zijn opgebouwd uit horizontale en verticale verfstreken. Het schilderij is het pure resultaat van het schilderen zelf. 

 

Al onderzoekend en schilderend, altijd uit de hand, zonder hulpmiddelen als het afplakken met plakband, ontstond een serie met als verzamelnaam New Dutch Painting, waarin ruimte is voor het begin en het einde van de kwaststreek. De eenvoudige schildershandeling wordt hierdoor nog meer benadrukt. De gebieden, waarin dit zichtbaar wordt, zijn schilderachtig en vormen een restvorm. Deze restvorm is de tegenstelling van wat als vorm fungeert in het schilderij. De aanhef en de afzet van de kwaststreek vertellen het ontstaan van het schilderij.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901