Agenda

Scroll naar beneden voor de huidige maand. 

Activiteit BEATGUM
Datum zaterdag 9 november 2019
TijdstipAanvang 21.00 uur

Zaal open 20.30 uur I Toegang GRATIS

 

Foto Rob Verhagen

 

Het verhaal van Beatgum begint in het voormalige Alkmaarse poppodium Atlantis. Op deze legendarische plek worden zanger John Hollenberg, een expat uit New Zealand, toetsenist Pelle de Leeuw en bassist Daan Baars in de vroege jaren 2000 collega’s en spelen voor het eerst samen in de huisband. Het eerste zaadje voor de toekomst wordt hier geplant.

 

Fast forward naar een paar jaar later als Het drietal de band Southern Lights begint. Cheesy jaren 80 hits als Maniac en Cold as Ice worden in een modernere outfit gestoken en naast 90’s songs van o.a. Soulwax gespeeld. Het zaadje heeft wortel geschoten.

 

In 2009 wordt op initiatief van drummer Wietse Igesz een Bowie tribute band opgericht. De liefde voor Bowie’s muziek is tijdens de periode in Atlantis boven komen drijven. Men gaat op zoek naar een gitarist en vinden die in de persoon van Gerben van der Veen, een long time collaborator van Daan. Run Bowie Run treedt vervolgens een aantal jaren met tedelijk succes op door het hele land. Maar de drang om eigen nummers te maken neemt toe en er worden voorzichtige ideeën op tafel gelegd. Het komt echter nog niet tot een serieuze uitwerking, het Bowie materiaal eist vooralsnog de aandacht op.

 

In 2017, een jaar na het overlijden van David Bowie besluiten de mannen om voor het eigen werk te gaan. Onder de naam Beatgum ontstaan de eerste eigen songs. Gerben heeft zich met eerdere bands als Zilch en Roscoe al ruimschoots bewezen als begaafd songwriter, maar ook Pelle vindt langzaam maar zeker zijn draai als liedjesschrijver. Met teksten van John, ook al sinds de jaren 80 in het project Dealers in Fish actief, beginnen de nummers vorm te krijgen. Na een paar drummerswissels vindt Beatgum met Matthijs Ament begin 2018 de bezetting waarmee grote stappen worden gezet. Nummers worden volwassener en gevarieerder, en krijgen een onmiskenbaar eigen geluid.

 

In de eigen oefenruimte, het atelier waar zanger John Hollenberg zijn handgemaakte lichtobjecten maakt, experimenteert de band en worden verschillende demos opgenomen. In het najaar van 2018 wordt besloten om producer Emile den Tex, een gevestigde naam in Noord Holland, in te schakelen. Een man met jarenlange ervaring als zanger, songschrijver, muzikant, engineer, producer en docent aan het conservatorium in Haarlem. Onder zijn bezielende leiding wordt ruim een half jaar hard gewerkt aan het eerste album van Beatgum:

 

'Good to be here'.

  • Tien verrassende popsongs waarin muzikaal vakmanschap doorklinkt in alle lagen en frequenties.
  • Tien avontuurlijke songs waarin invloeden van muzikale helden als Bowie, Eels, Zappa en Waits te ontdekken zijn en vooral de muzikaliteit van Beatgum in te horen is.
  • Tien kleurrijke songs die de luisteraar achterlaat met honger naar meer.

 

'Good to be here' wordt in september 2019 uitgebracht in eigen beheer op vinyl, cd en de bekende streamingdiensten.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901