Agenda

Scroll naar beneden voor de huidige maand. 

Activiteit LEZING VOGELWERKGROEP 'IJSVOGELS'
Datum vrijdag 19 april 2019
TijdstipAanvang 20.00 uur

Jelle Harder I Zaal open 19.30 uur I Toegang €2,00, €3,00 niet-leden <25 jr gratis

 

Foto Jeroen Stel

 

IJsvogels, de mooiste vogels van Nederland
Audiovisuele presentatie door ijsvogelkenner Jelle Harder.

 

Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels in ons land. Ze hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razend snel over het water en hebben bijnamen als ’blauwe schicht’ of ‘vliegende edelsteen’. Zie je een ijsvogel dan is je hele dag goed. Behalve over het uiterlijk van ijsvogels vertelt Jelle over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor ijsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar!


In de presentatie krijgen we ook een beeld van ijsvogels in de omgeving van Den Helder en Nederland. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid. De lezing is doorspekt met foto’s van Nederlandse topfotografen en enkele korte video’s. Na de pauze volgt een prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in een stadse omgeving.

 

Jelle Harder:

'Van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek ben ik de oprichter en coördinator. Het onderzoek aan ijsvogels doe ik al vanaf begin jaren negentig. Over het maken van broedwanden voor ijsvogels heb ik een Handleiding gemaakt en een DVD instructiefilm. Voor mijn activiteiten t.b.v. de ijsvogels ontving ik in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs. Voor Vogelbescherming Nederland was ik tussen 2008 en 2018 vijf keer webloghouder van de site over de ijsvogels' (www.beleefdelente.nl) 

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901