Naam :Anita Mandemaker en Co van Gasteren
Maand :mei - juni
Jaar :2018
Meer informatie :

Expositie van 22 april t/m 1 juli 2018

 

 

ANITA MANDEMAKER


Anita Mandemaker (geboren te Eindhoven 1959 - woont en werkt in Den Helder): 'Eind jaren '70  was abstract werken het meest gangbare op de academies, al kwam de figuratieve schilderkunst weer opzetten. Mijn hele academietijd heb ik abstract gewerkt. Zodra ik was afgestudeerd, heb ik kleine schetsblokjes gekocht en ben ik alles gaan tekenen wat ik zag.
Dit waarnemen vormde het uitgangspunt voor mijn schilderijen. Geleidelijk aan ben ik sjablonen gaan gebruiken, eerst in schilderijen en nu in hout. Dit geeft me een grote vrijheid en maakt het werken speelser. Mijn fascinatie voor objecten en mijn relatie daar mee, vindt hier zijn vorm'

 

 

 

CO VAN GASTEREN


Co van Gasteren (geboren te Haarlem 1948 - woont en werkt in Alkmaar): 

'Ik houd van het spelen met beeld, vorm en inhoud. De aanleiding kan van alles zijn: toevallige foto’s van het internet, kranten, tijdschriften enz., maar ook voorbeelden uit de kunst, films, muziek, boeken, verhalen enz. Door combineren en associëren of het toevoegen van abstracties ontstaan er beelden met een nieuwe betekenis. 
Het mooiste is wanneer je jezelf kunt verrassen. Schilderen en tekenen is vaak een heel geploeter. Maar dan ineens gebeurt er iets. Soms, uit pure frustratie, veeg je iets weg of kras je een boze lijn.  Soms bouw je iets langzaam op zonder dat er werkelijk iets goeds ontstaat. Pas na eindeloze variaties op de vervolgstappen krijg je dan een ingeving, waardoor het hele ding ineens spanning krijgt. In mijn tekeningen verken ik de mogelijkheden. In mijn schilderijen moet alles kloppen'.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901