Naam :Erik Oldenhof, Hanneke Barendregt, Janneke Makkink
Maand :oktober - november
Jaar :2017
Meer informatie :

 

Expositie van 8 oktober t/m 29 oktober 2017

 

ERIK OLDENHOF

 

 

Erik Oldenhof, (Nijmegen 1951) is een schilder die de kracht van de beperking toepast in zijn manier van schilderen. Eenvoud is het kenmerk van het ware. Hij focust zich volledig op het streven om het maximale schilderkunstige rendement te halen met een minimum aan beeldmiddelen. Kenmerkend voor zijn schilderijen is het pasteus geschilderde lijnenspel dat als een sluier over het doek valt. Het resultaat is ruimtelijk en architectonisch.

 

Zijn schilderijen gaan over het proces van schilderen en overschilderen, toevoegen en weglaten,oppervlak en diepte, licht en schaduw, sporen trekken en ontsporingen veroorzaken,orde scheppen en de bewuste verstoring daarvan.Op het eerste gezicht lijken zijn doeken monochromen, maar wie beter kijkt ziet veletinten wit in zijn werk. Door het pasteuze verfgebruik modelleert hij zijn schilderijen met verf, het werk krijgt daardoor sterk het karakter van een object. Onregelmatigheden en rafelige randen relativeren de strengheid van de lijnstructuren.

 

De radicale abstracte schilderijen van Erik Oldenhof dwingen tot contemplatie.Hoe spiritueel zijn centrale idee in zijn werk ook is, even belangrijk voor Erik Oldenhof is de materiële verschijningsvorm.Het mag mooi zijn, het mag stralen van kleur. Kortom de schilderijen geven ruim baan aan de schoonheid.

Tekst: Wim van der Beek

 

HANNEKE BARENDREGT

 


 

Het statement van Hanneke Barendregt is het creëren van een nieuwe ruimtelijkheid op basis van bestaande realiteit. Met haar oorspronkelijke roots in de architectuur bouwt zij steeds aan een vernieuwde werkelijkheid in beeld en vorm. Tijdens haar studie aan de Kunstacademie in Breda was haar werk eerst vooral gericht op het platte vlak. Daarna ging zij steeds meer zich richten op de ruimtelijke vorm in glas en nu ook hout.

 

Bij Galerie Windkracht 13 in Den Helder ligt de aandacht dan ook op de Architectuur in de Kunst. Daar laat Hanneke Barendregt haar Stad in Glas en Hout zien in combinatie met haar Ruimtelijke Kunstenaarsboeken en werken aan de wand. 

 

Lees meer op haar blogspot

 

JANNEKE MAKKINK

 


 

Janneke Makkink (Ede 1947) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam (1978). Specialisatie: keramiek bij docent Hans de Jong. Na haar opleiding was Janneke werkzaam als docent aan de Pabo te Haarlem in de beeldende vakken. Vanaf 1990 werkt zij in het atelier van keramiste Irene Andreae. Sinds 2007 heeft zij haar eigen atelier in Haarlem. Janneke is geïnspireerd door industriële architectuur en het thema perspectief.

 

Uitgangspunt in Janneke Makkink's werk is de architectuur in zijn meest eenvoudige vorm. Zij laat zich inspireren door industriële bouwwerken. Eerst waren het de verlaten machinehuizen van de koper- en tinmijnen in Cornwall. Later ook de restanten van de eens zo bloeiende industrie in Oost Nederland, het Ruhrgebied, Wallonië en Noord Frankrijk. Door het fotografen-echtpaar Becher is veel vastgelegd hoe bouwers uit de tijd van het industriële tijdperk hun best deden om van een functioneel object toch iets unieks te maken. Uit dat grote aanbod van architectuur pakt Janneke de essentiële vormen en soms wat details, zoals steunberen, trappen, bogen en zet die om in keramisch objecten. Daarbij laat zij perspectief een grote rol spelen. Dat betekent dat de vormen sterk vertekenen.Door een afwisseling van geglazuurde en ongeglazuurde vlakken versterkt de vorm.

Lees meer op haar website

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901