Naam :Malou van der Molen en Heddy-John Appeldoorn
Maand :januari - februari
Jaar :2017
Meer informatie :

 

Expositie van 15 januari t/m 26 februari 2017

 

 

Heddy-John Appeldoorn - schilderijen

 

Fabeldieren, monsters en vreemde vogels zijn veel voorkomend in de schilderijen van Heddy- John Appeldoorn ( Elst 1975)

 

Door het felle kleurgebruik en de snelle manier van schilderen krijgen zijn schilderijen een wild karakter. Het is dan ook geen wonder dat Appeldoorn geïnspireerd is door kunstenaarsgroepen als Les Fauves en Der Blaue Reiter. 

 

Appeldoorn volgde zijn kunstopleiding aan de AKI in Enschede en werd aansluitend toegelaten op de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Langzaam maar zeker verdween in zijn werk de relatie met de werkelijkheid en werd zijn stijl steeds expressiever. terwijl hij nog wel duidelijk kiest voor een verhaallijn in zijn schilderkunst uit angst om te vervallen in vormeloosheid. Deze verhaallijn, die hij leent uit de mythologie vult hij aan met ervaringen uit het dagelijks leven.

 

Zijn schilderijen bevinden zich op het grensgebied van abstractie en figuratie. Appeldoorn schildert herkenbare elementen (zoals vogels, wolven en fabeldieren) maar door de compositie en kleurstellingen krijgt zijn schilderkunst een abstract karakter.

Appeldoorn maakt talloze schetsen die dienen als voorstudie voor zijn werken maar gaande weg het schilderproces laat hij het toeval toe.

 

 

 

Malou van der Molen - Textiel / inkt / gemengde techniek

 

Via een onderzoekende manier van werken verdiept Malou van der Molen zich in de wisselwerking van inperking en vrijheid en hoe het lichaam en de geest zich hiertoe verhouden. Ze wil vertragen, transformeren en verbinden met de context waarin zij zich bevindt. Hiervoor gebruikt zij de elementen en materialen uit haar omgeving en transformeert deze tot nieuwe oppervlakten. Dit zijn vaak materialen of voorwerpen die over het hoofd worden gezien doordat ze zo verweven zijn met het leven van alledag. De handeling van het verzamelen en het maken zijn net zo belangrijk als het werk zelf.

 

Malou is in 2013 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie richting Textiel en ontving in 2014 de bijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. Ze heeft haar werk onder andere laten zien bij Art Rotterdam Prospects & Concepts 2016, Galery S1, Zone2Source en de Dutch Design Week 2016.


De Torenkamer van VondelCS

 

Al een tijdje is Malou van der Molen bezig met een project wat Ash-After heet. Malou zegt hierover: "Ik heb hiervoor kleding verbrand, de handeling van het verbranden werd een ritueel. Van de as heb ik onder andere inkt gemaakt. Iedere cm2 op de aarde lijkt ontdekt en toegeëigend, wij mijnen op de maan en zijn aan het ontdekken hoe we op mars kunnen wonen. Waarom heeft de mens de behoefte om alles kunnen toe-eigenen en te kolonialiseren. Het transformeren van materie om er dan opnieuw ‘landschappen’ mee te maken vormt mijn reactie hierop, een nieuwe wereld creëren, om onbewoond te blijven

 

In het torenkamertje ga ik met de as die ik over heb van verbrande kleding en de inkt die ik daar ook mee gemaakt heb schilderen op textiel, een lange reep van ongeveer 20 cm breed en de lengte wordt dan zo lang als ik nodig heb tot het einde van de werkperiode in het torenkamertje. Deze strip wordt door het gebruik van verschillende technieken en materialen een visueel verhaal, gebaseerd op de oppervlakten van de aarde en de veranderingen hierin door de mens en andere soorten materiaallagen die in de natuur en het universum bestaan. Uiteindelijk ontstaat er een rol die het uitgangspunt vormt voor een soort filmrol waar ik een kastje voor ga bouwen waar mee je met behulp van een hendel het ‘verhaal’ kan afspelen. Het doet een beetje denken aan een praxinoscoop alleen dan in de lengte".

 

Kijk hier voor alle informatie over het torenkamerproject en een filmpje met Malou in het torenkamertje.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901