Naam :Fotoroute Den Helder 2016
Maand :augustus - september
Jaar :2016
Meer informatie :

Exposities van fotografen op tien locaties in Den Helder van 28 augustus t/m 2 oktober.

 

De vierde Helderse Fotoroute wordt geopend op zondag 28 augustus om 13.00 uur in Windkracht 13.  

 

Na de opening kan men vanaf 14.00 uur een wandeling langs alle deelnemende locaties maken. Het is de bedoeling dat het publiek verrast wordt door een gevarieerd aanbod. Niet alleen foto’s, maar ook de toepassing van fotografie in de kunst komt aan bod. Elke locatie heeft zijn eigen tentoonstelling samengesteld. Lukt het niet op één dag alle locaties te bezoeken, geen nood; de route zal t/m 2 oktober te bezichtigen zijn. Op elke locatie is een Flyer verkrijgbaar met routekaart en openingstijden.. LET OP: niet alle locaties zijn in het weekend geopend!

Op zondag 28 augustus zijn alle locaties, behalve het Gemeentehuis - Afgestoft geopend.

 

DOWNLOAD HIER DE FLYER IN GROOT FORMAAT

 

Deelnemende locaties en exposanten: 

 

WINDKRACHT 13

 

Weststraat 107-109   I   Openingstijden do t/m zo 13.00-17.00 uur en op afspraak

 

 

Julia Winter presenteert fotografische ‘dubbelportretten’ onder de naam 'dUbbel U'  
Zij toont de foto’s van twee personen die ze in lagen over elkaar presenteert. De ene laag is een transparante foto van een persoon op glas die een dialoog aangaat met een daaronder gelegen portret op papier. In beide gevallen worden de fotografische beelden met verf bewerkt of worden attributen toegevoegd. In de dialoog en de bewerking ontstaat een poëzie waarin heden en verleden of mannelijk en vrouwelijk een rol kunnen spelen. Met deze ‘crossovers’ toont Winter hoe beelden in historische en culturele zin veranderlijk kunnen zijn. Zij exposeert regelmatig in binnen –en buitenland en haar werk is opgenomen in verschillende musea en particuliere verzamelingen. 

 

 

 

Willem Popelier -  The Do-it- yourselfieguide 

 

Willem Popelier onderzocht duizenden selfies, tips en vele artikelen om tot de ultieme Selfiegids te komen. Een handleiding, bestaande uit 66 regels/tips. Elke tip wordt door Willem zelf voorgedaan en is gebaseerd op de beroemdste selfies ter wereld. Probeer je eigen Selfie te maken met zijn gids als voorbeeld en je zal stralen als de grootste sterren uit de Showbizz. Alles wat je nodig hebt is een camera, jezelf en een hashtag. Een aantal tips uit het boek “The Do-It-Yourselfie Guide” wordt tijdens de fotoroute getoond. Aan de slag!

 

Willem is gefascineerd - zonder kritiek- door het feit dat mensen een schijnbaar eindeloze hoeveelheid foto's van zichzelf nemen. Dit  fenomeen is een algemeen aanvaarde vorm van een zelfportret geworden.  De onofficiële regels, gepresenteerd in The Do It Yourselfie Guide. zeggen iets over de manier waarop wij als samenleving kijken naar dit zelfportret. Deze do's en don'ts zijn ook verbonden met de wijze waarop wij op dit moment naar onszelf kijken.


Willem Popelier (Eindhoven, 1982) maakt gebruik van fotografie om fotografische representaties van identiteit te onderzoeken. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde een Master of Fine Arts aan het  AKV | St . Joost. Hij publiceert en exposeert wereldwijd en heeft meerdere prijzen gewonnen.

 

 

Harry Beemsterboer is afgestudeerd aan de Fotovakschool. Hij is sinds 1975 met fotografie bezig, inclusief ontwikkelen en afdrukken in een donkere kamer. Aanvankelijk fotografeerde hij voornamelijk in zwart-wit met als onderwerp straatfotografie en mensen. In de loop van de jaren is zijn belangstelling meer komen te liggen bij abstracte beelden en strak architectuurwerk. Zijn huidige fotografie kenmerkt zich door minimalisme en strakke lijnen. Lijnenspel, licht en compositie zijn kernbegrippen in zijn foto ‘s.
Steeds belangrijker voor hem is de eenvoud in een foto. Bij de opname probeert hij daar al zoveel mogelijk rekening mee te houden. In de nabewerking durft hij nog goed te snijden en storende elementen weg te halen, zodat alleen de essentie overblijft. Dankbare locaties zijn openbare ruimtes zoals musea en stations. Hij vindt het mooi om alles binnen een foto terug te brengen naar vormen en lijnen zodat er een spannend beeld ontstaat en de kijker geprikkeld wordt om er langer naar te kijken.  

 

 

Johnny Tang uit Den Helder is vorig jaar afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam en nu als studiofotograaf met name bezig met Foodstills.


Vanuit zijn achtergrond in de horecabranche, wordt hij geïnspireerd om beelden te creëren waarbij vorm, structuur en kleur een belangrijke rol spelen. Met die "ingrediënten" maakt hij beelden met een knipoog. In zijn eindproject probeert hij een statement te maken door zwerfafval met eten te combineren, zodat de kijker bewust wordt van wat er allemaal rondzwerft. Johnny is uitgeroepen tot GUP talent 2016 en opgenomen in de catalogus.

 

Ronald Koster uit Den Helder heeft in een eerdere fotoroute zijn werk laten zien en is nu terug met een kleine, spannende bijdrage.

 

 


 

 

KUNST & KITCHEN

 

Willemsoord 52a   I   Openingstijden di t/m zo 16.30-22.00 uur za 12.00 -22.00 uur

 

Jan Theun van Rees - Serie Hidden City

 

 

 

Een ruimte wordt gedefinieerd door haar begrenzing. De muren bepalen de ruimte waarin wij ons bevinden. De maat van een plein wordt bepaald door de  gevels van de huizen die haar omringen. Al deze ruimtes staan echter wel met elkaar in verbinding, omdat de muren eveneens de ruimte aan de andere zijde markeren. 

 

Dit simpele gegeven fascineert Jan Theun van Rees zodanig dat hij hierin al vele jaren steeds nieuwe thema’s vindt. Het kan gaan om ongeziene restruimtes in gebouwen, de overgang van privé ruimte naar openbare ruimte.  

De eerste foto toont het dramatische moment dat een kraan door de muur van een bioscoop heen komt, toevallig op de plaats van het scherm.  De tweede foto is ontstaan in Den Helder. Door gordijnen en vitrages in leegstaande panden op te hangen wordt een bijna fluïde en theatrale begrenzing van de ruimte geschapen. Het voorwerp op de foto lijkt zich in een geheel eigen bel van licht te bevinden. Gedurende de zomer van 2016  zal Jan Theun van Rees deze thematiek met al haar aspecten verder uitwerken. 

 

 


 

 

LDS46

 

Badhuisstraat 46   I   Openingstijden elke zo 14.00-17.00 uur en op afspraak.

 

Fauve Bouwman

 

 

Fauve Bouwman (1991) is opgegroeid met een oog voor kunst, en heeft het 'kijken' letterlijk van jongs af aan kunnen en mogen oefenen. Dit is met haar fotografie tot wasdom gekomen: wij kijken met haar mee, worden 'gevangen' door haar stijl en worden meegenomen in de zoektocht van haar bestaan. De foto's uit  de serie 'Patricia' tonen ons meer dan alleen het beeld van een mooie jonge vrouw. Samen met Fauve gaan wij op onderzoek uit en krijgen wij het idee dat wij zowel de fotografe als haar model mogen ontmoeten. Als 'stille getuigen' worden wij deelgenoten.

 

Fauve Bouwman rondde in 2014 haar opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam af. Sindsdien is zij als analoog fotografe actief binnen de modefotografie, onder meer voor het modehuis Stieglitz, met daarnaast ook vele opdrachten en het maken van vrij werk. Fauve Bouwman werd geselecteerd als New Dutch Photography Talent 2016.

 

 

Thijs Quispel

 

 

 

Thijs Quispel (1949) heeft naast een betekenisvolle carrière als kunstfotograaf altijd ook vrij werk gemaakt waarin de natuur een centrale rol speelt. Als fotograaf van museale kunst heeft hij meer schilderijen van belang gezien dan wij ons kunnen voorstellen. Dat vertaalt zich zeker in de beelden die hij ons op deze expositie toont. Het werk heeft de ene keer een verstild en geheimzinnig karakter en de andere keer spat het schuim bijna van de foto. Deze sprekende beelden verleiden ons tot een persoonlijk verhaal, waaraan wij zelf invulling mogen geven. Geen kijker zal hetzelfde beleven.

 

Thijs Quispel rondde in 1972 de MTS voor fotografie in Den Haag af, waarna hij als assistent van de studio Schuyt & Elffers bij de kunstwereld betrokken werd. Vanaf 1976 werkt hij als zelfstandig fotograaf, voor ondermeer het Van Gogh Museum en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, en het Frans Halsmuseum in Haarlem. Thijs Quispel was als fotograaf nauw betrokken bij de manifestatie Kunst op Kamers (in De Rijp). Hij heeft diverse malen geëxposeerd, als solist en met groepen. Zo maakte hij deel uit van het kunstenaarscollectief 'Artagainstwater', waarmee hij in 2007 thematisch een fotoverslag maakte van de Hondsbossche Zeewering, als zwakke schakel in onze bescherming tegen de zee. Van deze serie zijn enkele werken in de huidige expositie opgenomen. 

 

 


 

 

IJSSALON ARIS LAAN

 

Koningstraat 71   I   Openingstijden ma t/m zo 12.00-20.00 uur t/m 30 september

 


 

Kenneth Stamp (1957,Glasgow Schotland UK ) studeerde fotografie in Londen. Begin jaren tachtig kwam hij naar Nederland. negen jaar terug vestigde hij zijn studio in het oude Postkantoor op het voormalig eiland Wieringen.

 

Kenneth Stamp is vooral bekend als portretfotograaf. Zijn serie ''bewoners en bewerkers van buitenplaatsen''  was de eerste grote solotentoonstelling, intussen is het een 'work in progress'. Mei j.l. exposeerde Kenneth Stamp in de groepsexpositie BINNENSTEBUITEN in Paviljoen Welgelegen in Haarlem samen met Sjoerd Buisman en Euf Lindeboom en solo-expositie in Galerie ISOO Beverwijk en groepsexpositie in Het Wildrijk. Eind  2016 staat een expositie gepland in Brussel. Kenneth is ook reportagefotograaf. Hij maakte in opdracht van Provincie Noord Holland een reportage van de Stelling van Amsterdam. Voor de expositie bij IJssalon Aris Laan werkt hij aan een nieuwe serie.

 

Opening van deze expositie is op vrijdag 26 augustus.


 

 

KUNSTHAL 45

 

Koningstraat 45   I   Openingstijden do t/m zo 13.00-17.00 uur

 

Expositie Onder Water

 

 

Karin Brussaard (NL), onderwaterfotograaf bekend in binnen- en buitenland, toont in Kunsthal 45 een selectie uit haar veelzijdige werk. Onderwaterleven maar ook modefotografie en portretten.

 

 

Matthew Malczewski (VS) leefde jarenlang op het water en een aantal maanden per jaar er onder. Voor Kunsthal 45 toont hij een selectie met nadruk op klein maar kleurrijk. 

 

 

Marko Wramén (ZW), journalist en fotograaf, combineert verschillende passies in zijn werk. Bij Kunsthal 45 toont hij met Anna W. Thorbjörnsson het project Waterlife. Verder walvishaaien, wrakken en onderwaterportretten van zijn hand. Anna W. Thorbjörnsson (ZW) werkte met Marko T. Wramén samen aan het project Waterlife.

 

Frans Klut (NL) werkt mee aan onderwater -archeologie projecten en laat een compositiefoto zien van een onderwatersite. 

Macronesia toont een selectie macro onderwatervideo’s uit tropische wateren.

Een wand in Kunsthal 45 is gereserveerd voor amateurfotografen die hun favoriete onderwaterfoto op kunnen hangen en laten beoordelen door een vakkundige jury.

 

Op zondag 28 augustus om 16.30 uur openingsborrel.

 

 


 


 WERKATELIER RICHTER

 

Jutterspleintje 2 A  I   Openingstijden woe t/m zo 12.00-17.30 uur

 

 

Roos Beltman is autodidact en een absolute creatieve beelddenker. Die beelden probeert Roos vast te leggen met haar camera. Zij werkt veelal op gevoel en haalt  inspiratie uit het contact met mensen. Regisseren vind Roos niet erg interessant, dat doet zij zo weinig mogelijk; Zij vindt  het veel belangrijker en boeiender om te kijken wat zij uit mensen kan halen zonder al te veel bemoeienis. Zo blijven mensen authentiek en echt, iets wat meer raakt dan gearrangeerde beelden. 
Roos maakt ook vrij werk, zoals de serie 'escape'.  Een fase waarin zij nadacht over hoe je "ontsnappen aan de werkelijkheid" kunt weergeven. Fotografie is het medium om haar creativiteit om te zetten naar werkelijke beelden. Een bijzondere schrijver omschreef het zo: "Je schrijft met beelden, je zoekt je taal, je woorden in iedere nanoseconde, iedere foto die je maakt is een foto van jezelf".'  De foto's die tijdens deze Fotoroute zijn te bewonderen gaan over het leven, emoties, gevoel , bijzondere verhalen, dromen en vechten om te  kunnen leven. 

 

 


 

 

KUNSTUITLEEN

 

Willemsoord 52a   I   Openingstijden wo t/m vrij 13.00-17.00 uur/ za 11.00-15.00 uur

 

Expositie Wervianen

 

Hendrik Bellinga, Scheepsmaker

 

Sinds 2008 is de Kunstuitleen Den Helder gevestigd op de voormalige Rijkswerf Willemsoord, in gebouw 52a, de voormalige schilders- werkplaats en kantine. Regelmatig komen er oud-Wervianen langs, die nostalgisch praten over de tijd dat de werf nog volop in bedrijf was. Nieuwsgierig geworden naar die tijd ontstond het idee om een foto-expositie te maken met privé foto’s die Wervianen zelf hebben gemaakt van personeelsfeestjes, afscheid, lunchpauzes, jubilea of van het werk zelf. Het blijkt dat er veel foto’s nog in albums zitten of in oude envelopjes. Zo rond de 200 honderd foto’s zullen te zien tijdens de Fotoroute van Den Helder. Wij hopen de Rijkswerf Willemsoord te kunnen laten zien door de ogen van de Wervianen.

 

Op zondag 28 augustus om 15.00 uur openingsborrel.

 

 


 

 

FORT WESTOEVER

 

Westoever 1   I   Openingstijden wo t/m zo 11.00-21.00 uur

 

Fotoclub FWG Den Helder

 

 

De locatie:

Het rond 1825 gebouwde Fort Westoever maakt onderdeel uit van de stelling Den Helder. Deze recentelijk sfeervol verbouwde restaurant- en evenementenlocatie is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 11.00 uur. Vanaf begin 2017 kan er ook een bezoek worden gebracht aan de stadsbrouwerij Helderse Jongens  

 

De fotoclub:

Fotoclub FWG Den Helder bestaat uit zo’n 45 enthousiaste amateurfotografen die graag mooi en inspirerend fotowerk maken en streven voortdurend naar verdieping en verbetering van de kwaliteit. Dit jaar viert de fotoclub haar 60-jarige jubileum.  Bij de onlangs gehouden jaarlijkse nationale bondswedstrijd voor fotoclubs, waaraan zo’n 160 fotoclubs deelnemen, eindigde de ingezonden foto’s van de FWG Den Helder bij de top van Nederland.  

 

De expositie: 

Om de onderlinge samenwerking te bevorderen, elkaar te inspireren en te leren van elkaar is dit jaar gekozen voor een groepsproject. De leden van de fotoclub zijn willekeurig verdeeld over een aantal groepen met de opdrachten de thema’s Verval en Bizar uit te werken. De thema’s kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en dat is in de expositie duidelijk terug te zien in de zeer uiteenlopende resultaten.

 


 

 

TRIADE

 

Middenweg 2   I   Openingstijden ma t/m vrij 9.00-21.00 uur

 

Gerard Krol - Expositie 'Wij maken Triade'

 

 

Studio-portretten in zwart-wit van medewerkers van Triade met een attribuut dat met hun werk te maken heeft. Wie zijn ze en wat doen ze?

 

 


 

 

GEMEENTEHUIS - AFGESTOFT

 

Drs. F. Bijlweg 20   I   Openingstijden ma t/m vrij 8.30-17.00 uur/ do t/m 19.30 uur van 1 t/m 27 september

NIET OPEN OP ZONDAG 26 AUGUSTUS


Anna Clasina Leijer - Fotografe van 19e-eeuws Den Helder

 

 

 

Anna Clasina Leijer is één van de weinige vrouwelijke fotografen geweest die eind negentiende, begin twintigste eeuw de havenstad Den Helder op fotografisch gebied op de kaart heeft gezet. Haar actieve loopbaan als fotografe is – voor zover bekend – in het laatste decennium van de 19e eeuw begonnen en een kleine twintig jaar later geëindigd. Anna Clasina had een eigen fotostudio en bood zich aan voor het  fotograferen van familie- en gezelschapsgroepen, gebouwen, interieurs, grafmonumenten en foto’s van marineschepen’. Zij overleed op 56-jarige leeftijd te Den Helder. De stad waar zij ook geboren was.

 

Vanwege haar honderdste sterfdag organiseert de Stichting Afgestoft een overzichtstentoonstelling met het nagelaten fotomateriaal van Anna Clasina Leijer . De expositie is bedoeld om haar te eren als één van de belangrijkste fotografen uit de beginjaren van de vorige eeuw.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901