Naam :Gert Jan Slotboom
Maand :juni - juli
Jaar :2016
Meer informatie :

Expositie van 12 juni t/m 10 juli 2016

 

GERT JAN SLOTBOOM

 

 

Windkracht 13 toont Ecce Homo van Gert Jan Slotboom

 

Ecce Homo “Zie de mens” toont op soms confronterende wijze de eenzame en kwetsbare schoonheid van ons stervelingen. 


Gert Jan Slotboom (Wageningen, 1957) heeft door de jaren heen een machtig schilderoeuvre opgebouwd. Hij is dan ook een schilderpsychopaat die graag in series werkt. Deze kenmerken zich door verwondering, desolaatheid en eenzaamheid. Ze zijn geschilderd vanuit het perspectief van een verbaasde buitenstaander. In zijn schilderijen is altijd sprake van een spanning, die tegengestelde begrippen oproept; onbarmhartige schoonheid, beklemmende behaaglijkheid. 

 

Sterker nog zijn de dubbele gevoelens in zijn schilderijenreeks Ecce Homo (zie de mens). De serie toont, op levensgrote doeken, de mens in zijn (bijna) naakte, onbeschermde kwetsbaarheid. Eenzaam, melancholisch, pijnlijk. Rauw en zonder opsmuk. In forse penseelstreken, maar tegelijk rijk gedetailleerd. Voor ons, als beschouwer, wordt het er niet makkelijker op. De portretten zijn soms tergend confronterend. Ze vergen iets van de toeschouwer – die zich een voyeur voelt, beschaamd en onbeschaamd tegelijk. Ongemakkelijk. Dubbele gevoelens roepen ze op, deze rücksichtsloos neer gepenseelde medemensen – waarin we ook onszelf kunnen herkennen. Individu en toch universeel. Is onze geest of onze ziel waarneembaar in onze naakte getergde huid, ons vlees, onze botten? Jawel, de portretten (hoe vervreemdend bij wijlen) vertellen veel aan de goede beschouwer. Ze nodigen uit tot kijken, hoe ongemakkelijk soms ook, tot ervaren, gewaar worden. Gewaar worden wat we werkelijk zijn: tempels van kwetsbaarheid, eenzaamheid en sterfelijkheid … en van een onbarmhartige schoonheid.

 

De portretten van Ecce Homo moeten in het echt gezien worden. In hun volle omvang, met de klodders verf tastbaar op het doek – tastbaar voor al onze zintuigen. 


Gert Jan Slotboom studeerde in 1983 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Volgens eigen zeggen heeft hij “daar het meest geleerd van zijn muziekdocent”. 

 

Tekst Drs. D.Alberts

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901