Naam :Coren Geus, Hein Severijns, Christiane Zeghers
Maand :oktober- november
Jaar :2015
Meer informatie :

Expositie van 11 oktober t/m 22 november 2015

 

COREN GEUS

 

 

 

Dit is één van de negen schilderijen behorend bij het project de “CORENDI SKY LINE”.  Met een knipoog naar de schilder GIORGIO MORANDI 1890-1964.

 

De beleving van het schilderij door de kunstenaar en door de beschouwer is een wezenlijke andere. De kunstenaar stelt zijn techniek op de proef waarmee hij zijn verhaal vertelt. De beschouwer luistert vooral naar dit verhaal en interpreteert het vervolgens naar eigen inzicht. De techniek wordt bewonderd, maar speelt geen hoofdrol.

 

Met stillevens lijkt de waardering andersom. De techniek lijkt meer aandacht te krijgen dan het verhaal. De kleurstelling, structuur, het natuurgetrouwe en bovenal het spel met het licht is wat de kunstenaar met name lijkt te bewegen en waar de toeschouwer met fascinatie naar kijkt. Maar schijn bedriegt, ook bij stillevens gaat het om een verhaal, het overbrengen van een emotie waar uiteindelijk de techniek ondergeschikt aan is.

 

Bij werk van Coren Geus kan de toeschouwer zich door de techniek laten verbazen: de prachtige realistische weergave van glasobjecten, keramische objecten met een broze glans, het genuanceerde kleurenpalet en het spel van licht en donker. Maar wat de kijker uiteindelijk raakt is meer dan bewondering.

De aardse objecten die Coren schildert contrasteren met  de ontastbare omgeving. De kommen, vazen en karaffen staan onnavolgbaar in de ruimte. Het is alsof men eromheen kan kijken, of zelfs voelen. De spanning van het aardse vormt het verhaal van Corens werk. Dat uiteindelijk de grootste aantrekking uitoefent op de beschouwer.  

 

HEIN SEVERIJNS 

 

 

De keramist Hein Severijns is een meester op de draaischijf. Het draaien met de weerbarstige porseleinklei en het gebruik van de moeilijk te hanteren zijdematte kristalglazuren vormen voor hem een uitdaging. Na meer dan 50 jaar met keramiek bezig te zijn geweest met een langzame maar stelselmatige ontwikkeling van vele details, is hij tot de overtuiging gekomen, dat hij de geleidelijke evolutie van zijn huidige werkwijze moet voortzetten, totdat hij zijn enige en onbereikbare doel heeft bereikt, namelijk om eenmaal het perfecte object te realiseren.

 

CHRISTIANE ZEGERS

 

 

De Belgische keramiste Christiane Zeghers, die samen met keramist Hein Severijns Studio Phoenix vormt, vervaardigd handgedraaide porseleinen schalen en gestyleerde vazen in alle kleuren van de regenboog. Zij heeft al meerdere exposities in België, Frankrijk, Groot Brittanië en Nederland op haar naam. In Leuven heeft zij haar atelier, waar zij ook workshops geeft.

 
Techniek en filosofie

Handgedraaide werkstukken in hooggebakken steengoed en porselein  

Naast gebruikskeramiek ook unicastukken, o.a. serie Arcobaleno. 

Met zelf ontwikkelde bijzondere glazuren, zoals de beroemde klassieke oosterse oilspot-, rouge de fer- en craqueléglazuren, maar ook pastelglazuren in tere tinten en gedecoreerde grote schalen.Zowel haar gebruikskeramiek als haar unica stukken tracht zij een eigen dimensie of ziel te geven en daardoor respect voor de materie.

 

De objecten worden na het draaien en zorgvuldig afdraaien meerdere malen gebakken en gepolijst. De laatste brand vindt plaats bij 1280- 1300°C. om het geheel dichtgesinterde echte porselein te kunnen vormen, dat volledig waterdicht is.Zij worden slechts gedeeltelijk en soms helemaal niet geglazuurd, teneinde de sprankelende kleuren volledig tot hun recht te laten komen.Hiermee presenteert Christiane Zeghers met dit project Arcobaleno een wereldprimeur in de keramische kunstenwereld.


Arcobaleno - Italiaans woord voor de regenboog, symbool voor de vrede en de hoop op betere tijden. Deze twee symbolen zijn sterk gebonden aan onze huidige tijd.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901