Naam :Saskia Dingelstad en Susan Baxter
Maand :april - mei
Jaar :2015
Meer informatie :

Expositie 26 april t/m 7 juni 2015

 

SASKIA DINGELSTAD EN SUSAN BAXTER

 

De schilderijen van Saskia Dingelstad gaan over mensen die zich verplaatsen of vechten tegen de tijd in een dynamische sociale omgeving.
Zij is gefascineerd door toevalligheden; is er sprake van contact of ontstaat er een afstand?Welk effect heeft de ruimte op de daar aanwezige mensen? Hoe kan zij deze sfeer versterken? Door een verhaal te vertellen over de dingen die waren, zijn of komen? Zij is altijd op zoek naar beelden die zowel beweging als stilstand suggereren. 

Haar schilderijen zijn opgebouwd uit lagen, het resultaat is een spel van kleuren en penseelstreken. Een eenheid die duidelijk figuratief lijkt op afstand, maar van dichtbij zelfs abstract kan zijn.Schilderen is voor haar een tegenhanger van haar vroegere werk als productontwerper. De ontwerper zorgt voor een functionele en esthetische relatie tussen mensen en hun omgeving. Als schilder kan zij filosoferen over de betekenis van deze relatie en dit vormgeven op een manier waarin zij haar emoties kan verwerken..

 

De materialen die zij gebruikt zijn houtskool, olie of acrylverf.

 

Susan Baxter, Britse kunstenares, geboren in Duitsland 1953 en woonachtig in Nederland. Kunstopleidingen in London en Groningen, exposeert een aantal schilderijen te beschouwen als industriële landschappen, geïnspireerd op de uitgebreide spoorlijnnetwerken rondom London. Opgegroeid in de stad London waren deze ‘landschappen’ een bekend gezicht dat levenslang ingeprent blijft op het netvlies.De adembenemende complexiteit van deze spoorlijnen en emplacementen met hun vormen en lijnenspel leent zich uitstekend voor een zeer diverse aanpak.

 

Via een expressieve stijl met een abstracte ondertoon ontstaat een wereld vol mysterie dat soms apocalyptisch van aard is. De mens als gedaante is niet uitgebeeld in deze schilderijen. In tegendeel, de mens is juist aanwezig via zijn daden en creaties waarmee hij de aardoppervlakte heeft bedekt. In een aantal schilderijen kan de kijker proeven aan de vergankelijkheid van het bestaan. 

 

Het materiaalgebruik is olieverf op masonite.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901