Naam :Gert Jan Slotboom
Maand :januari-februari
Jaar :2015
Meer informatie :

Expositie van 18 januari t/m 1 maart 2015

 

GERT JAN SLOTBOOM

 

 

Overzichtstentoonstelling Gert Jan Slotboom 

 

Zondag 18 januari a.s. opent Galerie Windkracht 13 in Den Helder een overzichtstentoonstelling van het schilderwerk van Gert Jan Slotboom.

Ten opzichte van de omvang van zijn werk toont de expositie een kleine, maar karakteristieke selectie. Deze kenmerkt zich door verwondering, desolaatheid en eenzaamheid.

 

Gert Jan Slotboom (Wageningen, 1957) heeft door de jaren heen een machtig schilderoeuvre opgebouwd. Hij is dan ook een schilderpsychopaat die graag in series werkt. In zijn schilderijen is altijd sprake van een spanning, die tegengestelde adjectieven oproept; onbarmhartige schoonheid, beklemmende behaaglijkheid.

Zijn bruggen en kerkinterieurs zijn overweldigend (ook in omvang), geschilderd vanuit de verwondering van een kind. Een kind dat overdonderd is door de onbevattelijke grootheid van de bouwwerken en structuren; een buitenstaander in de haast mystieke wereld van ‘de grote mensen’. De desolaatheid van de leegstaande kassen, waar de thans in Sneek wonende schilder, als kind in speelde, roepen als schilderij een unheimische melancholie op. Sterker nog zijn de dubbele gevoelens in zijn schilderijenreeks Ecce Homo (zie de mens). De serie toont de mens in zijn (bijna) naakte, onbeschermde kwetsbaarheid. Eenzaam. Pijnlijk. Rauw en zonder opsmuk. In forse penseelstreken, maar tegelijk rijk gedetailleerd. Voor de beschouwer wordt het er niet makkelijker op. De portretten zijn soms tergend confronterend. Ze vergen iets van de toeschouwer – die zich een voyeur voelt, beschaamd en onbeschaamd tegelijk. We worden gewaar wat we werkelijk zijn: tempels van kwetsbaarheid, eenzaamheid en sterfelijkheid. En van een onbarmhartige schoonheid.

Gert Jan Slotboom studeerde in 1983 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Volgens eigen zeggen heeft hij “daar het meest geleerd van zijn muziekdocent”. 

 

Tekst Drs. A. Alberts

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901