Naam :Patrick Bergsma, Gerard Galema, Eugène Onderwater
Maand :oktober-december
Jaar :2014
Meer informatie :

Expositie van 19 oktober t/m 31 december

 

 

 

Gerard Galema (1952) groeide op in Leeuwarden en woont nu in Welsryp.

Op de Nationale Schilderschool (Cibab) in Zwolle kwam hij voor het eerst in aanraking met allerlei stromingen uit de kunstgeschiedenis. Vooral de kunst van de COBRA groep maakte veel indruk op hem. Kunstenaars als Karel Appel en Corneille waren in de jaren vijftig van de vorige eeuw, voorvechters voor meer creatieve vrijheid en experiment in de kunst. Net als zij wil Gerard Galema spontaan en associatief schilderen, hetgeen inhoudt dat hij zijn dagelijkse indrukken, in een intensief proces van voelen denken en doen, verwerkt tot abstract expressionistische schilderijen. Met dit dynamische spel van vorm en kleur schept Gerard Galema een vrijplaats waar de toeschouwer zijn fantasie de vrije loop kan laten.

 

 

In zijn werk speelt Patrick Bergsma met de vormentaal uit de rijke geschiedenis van de decoratieve kunsten op porselein en keramiek. Deze vormentaal is altijd heel open en tolerant geweest en heeft voor Bergsma niet de beladenheid van olieverf op doek. Met deze voor hem bevrijdende manier van communicatie maakt hij hedendaagse versies die lijken op grote opgeblazen tegels, borden en scherven. Patrick Bergsma mengt met gemak motieven uit alle tijden, stijlen en invloeden door elkaar. Zo ontstaat werk met een verhalend karaker.  

 

Op speelse wijze hanteert hij verhalen, mythen en archetypes uit verschillende culturen. In een andere nieuwe serie werken combineert Bergsma oude motieven uit porselein en keramiek en combineert deze met afbeeldingen van hedendaagse urbanisatie. De zo ontstane beelden zet hij op panelen die bedrieglijk veel lijken op grote opgeblazen scherven. Het bedrieglijk echte effect van porselein wordt nog eens extra versterkt door de barsten in de toplaag.

 

 

 

Beeldenmaker Eugène Onderwater heeft als uitgangspunt voor zijn werken gekozen voor vormen waar bepaalde meetkundige principes aan ten grondslag liggen. In veel van zijn beelden zijn krommen, wiskundige knopen en regelmatige veelvlakken te vinden, waarbij vaak een hoge mate van onbegrensdheid te zien is.


Eugene is autodidact, het creëren van kunstvoorwerpen is geen bewuste keuze geweest. Na het bedenken van het eerste beeld  opende zich een wereld aan ideeën en mogelijkheden.  De combinatie van enige ervaring in de constructietechniek,  een grote affiniteit voor wiskunde vanuit de vroegere schooltijd en de kennis die via het internet ter beschikking staat, blijkt een prima voedingsbodem te zijn voor het maken van kunst.


Wat betreft de materiaalkeuze heeft hij zich toegelegd op het gebruik van verschillende materialen bij het maken van de kunstobjecten,  afhankelijk van het idee dat tot vorm gebracht moet worden. De afgelopen tijd heeft hij zich meer beperkt tot het gebruik van staal (draad en strip), omdat met dit materiaal veel vrijheid bestaat om open structuren te maken. Het mooie van een beeld met een dergelijk open karakter is dat het als het ware één kan worden met z’n omgeving.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901