Naam :Paulien Bakker,Roland v.d. Heuvel,Erik-Jan Vaandering,Ingerid Opstelten,Peter de Rijcke,Arianna Farina,Andreas Titzrath
Maand :juni-augustus
Jaar :2014
Meer informatie :

Expositie van 15 juni t/m 24 augustus

 

 

 

Pauline Bakker maakt tijdloos werk met een onmiskenbare eigen signatuur. Zij combineert een enigszins klassieke stijl met een moderne vormgeving. Tevens spelen een lage horizon en een spannend perspectief veelal een prominente rol. De juiste toon in haar schilderijen ontstaat alleen al door haar buitengewoon geschilderde luchtpartijen die zij verbindt met strakke vormen. Verstild en contrastrijk isoleert zij bijvoorbeeld een gebouw of een persoon uit de eigen omgeving om dat vervolgens solitair in een vervreemdend landschap te plaatsen. Een mens, een auto, eigenlijk alles kan de drager zijn voor de sfeer zijn die Pauline Bakker zoekt. Wie goed naar haar werk kijkt, ziet zichzelf lopen in de door haar gecreëerde omgeving en hoort de geluiden die daarbij horen. Het zijn herkenbaarheid en rust die een spel met elkaar spelen en die het mogelijk maken haar werk breed te interpreteren.

 

 

 

Erik-Jan Vaandering Het verleden en de veelzijdigheid van het leven bepalen zijn werk. Zijn series kunnen van onderwerp weleens flink verschillen, maar laat ook een eerlijke weerspiegeling zien van een veelzijdige persoonlijkheid. Onvermoeid werkt Erik-Jan door aan zijn schilderijen, waarin alledaagse dingen een plekje krijgen uit zijn nostalgische herinneringen, een onuitputtelijke fantasie, vakkennis en een gezonde dosis zelfvertrouwen..“Het werk van Erik-Jan Vaandering onderscheidt zich door een zeer eigen toets en kijk op de materie”  Zijn werk is in diverse Galerieën te zien en opgenomen in collecties in binnen en buitenland. 

 

 

Roland van den Heuvel is een kunstenaar in hart en nieren, wars van stromingen,zich vastbijtend in het blijven ontdekken van, en puttend uit zijn elementaire bron. Vanaf 1980 is hij al op zoek naar zijn eigen werkelijkheid die zich voortbeweegt tussen figuratie en abstractie. Hij laat zich daarbij leiden door zijn nieuwsgierigheid, als een avontuur waarvan de afloop nooit helemaal vaststaat. Zijn kunstwerken kenmerken zich door de textuur, de verflagen en het lijnenspel. Als een graficus krast hij de lijnen in de verf, zorgdragend dat de schilderijen als harmonieuze composities de stilte van vervlogen tijden oproepen en de vitale scheppingskracht van de eeuwigdurende veranderingsprocessen in zich dragen. 

 

 

In 2013 begon Peter de Rijcke te werken aan een serie tekeningen en schilderijen waarin het menselijke drama wordt bezien vanuit het atelier van de schilder. Hier verworden tot een claustrofobische donkere kamer van de geest. In de veelal nachtelijke voorstellingen zijn ouderdom, scheiding en dood de thema's die werden neergezet met een mengsel van woede en zelfspot. De tekeningen hebben het karakter van een dagboek en laten zich lezen als een reis door de nacht.. Ze zijn geschilderd met verdunde acrylverf. Hij gebruikte niet meer dan één enkele slappe kwast met haren die alle kanten op staan. De doeken legde hij plat neer op een tafel zodat de vloeibare verf niet kon druipen. Daarna werkte hij snel en intuïtief met de concentratie gericht op schilderkunstige hoofdzaken als vorm, kleur en handschrift. De nog net herkenbare voorstellingen boden onbeperkte mogelijkheden tot interpretaties. Het vinden van titels was daardoor al een creatief proces op zich. Soms hebben deze titels een persoonlijk karakter, andere keren zijn ze satirisch of absurd. Enkele herinneren aan historische tragedies die in ons collectief geheugen zijn opgeslagen.

 

 

Ingerid Opstelten met “Een nieuw publiek voor de Kunst”. Voor dit project heeft zij beelden vervaardigd van plastic en plakband. Deze figuren dienen als publiek voor kunst, maar zijn ook afzonderlijk te koop. Ingerid gebruikt levende mensen als model, waardoor de beelden aan zeggingskracht winnen. Het is een doorlopend project en het is de bedoeling een zo groot mogelijk publiek te creëren. Een beeld van uzelf laten maken is ook mogelijk.

 

 

Arianna Farina, Italiaanse kunstenares maakt dubbel portretten in mixed media. Zij gebruikt een transparante bovenlaag waardoor het onderliggende portret subtiel zichtbaar wordt. Hiernaast zijn ook haar schilderijen te zien. De mens en zijn gevoeligheden spelen een grote rol in haar werk. Arianna was al eerder in Den Helder en fotografeerde toen familieleden van verschillende generaties. Die foto’s vormen de basis voor de portretten.

 

 

Andreas Titzrath probeert in zijn miniaturen/portretten eigenaardigheden vast te leggen, zoals sympathie, egoïsme, verlegenheid enz. Vanuit het midden komen zij uit het donker naar voren, andere contouren zet hij zwak aan. De portretten van olieverf op karton doen denken aan iconen. Onheilige iconen die ons geen verhalen van grote wonderen of martelaarschap vertellen maar verhalen van het dagelijkse leven. Ergens tussen icoon en cartoon zien wij ons zelf in Titzrath’s wereld terug.

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901