Naam :Gertjan Scholte Albers en Sandra den Ouden
Maand :januari-februari
Jaar :2014
Meer informatie :

19 januari t/m 2 maart

 

 GERTJAN SCHOLTE-ALBERS

 

Gertjan Scholte-Albers heeft de AKI Academie voor Beeldende Kunst in Enschede doorlopen. Niet lang daarna besluit hij het atelier vaarwel te zeggen en voortaan buiten te gaan werken. Hij keert terug naar Groningen. Met zijn scooter en toebehoren rijdt hij door het Groninger en Drentse landschap op zoek naar die ene plek met die bijzondere lichtinval. Niet gehinderd door de weersomstandigheden ziet men hem vaak ergens tussen het riet of op het vlakke land staan schilderen.

Vanuit het schilderen naar werkelijkheid, ontstaat op een gegeven moment het verlangen naar vernieuwing en zo ontwikkeld hij de "negatieve' kleurencirkel.Een verdere zoektocht naar nieuwe kleurharmonieën levert hem de 'gemanipuleerde' kleurencirkel op. Al deze kleurexperimenten zorgen dus ook voor kleurrijke werken; abstraherend, figuratief maar ook realistisch op buitenmaatse doeken. Tezamen met een pasteuze en expressieve verfbehandeling ontstaan zo feestelijk getinte landschappen. Vooral bosgezichten weet Scholte-Albers om te toveren tot wonderlijke boompartijen in zinderend oranje, gloeiend rood of mistig blauw. Met veel contrasten wil hij niet de werkelijkheid weergeven, maar de beleving van de natuur. Daarnaast schildert hij ook langgerekte panorama's van wel twee meter breed en slechts enkele decimeters hoog, waarop hij in meer realistische kleuren het vlake en weidse Groninger land weergeeft.

 

SANDRA DEN OUDEN

 

Sandra den Ouden toont in deze expositie foto's van binnenruimtes die geplaatst zijn in oude ramen. Door de sterke spiegeling ontstaat er tegelijkertijd een ontmoeting met de buitenruimte. Op deze manier speelt ze met de waarneming. Wat je ziet is afhankelijk vanuit welk perspectief je het werk bekijkt. Sandra den Ouden woont en werkt in Utrecht als beeldend kunstenaar en docent. Sinds haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werkt ze met verschillende media om de waarneming te onderzoeken."We zien allemaal wat anders zelfs als we naar hetzelfde kijken. Door te schuiven met perspectieven van ruimte en tijd wordt de focus verlegd en creëer ik de mogelijkheid voor een nieuwe waarneming. De blik van de kijker is onderdeel van het beeld." 

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901