Naam :Fotoroute Den Helder
Maand :september-oktober
Jaar :2013
Meer informatie :
 
 
 8 september t/m 6 oktober
 
Locaties zijn geopend van donderdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur
tenzij anders aangegeven.
 
Locaties

Galerie Windkracht 13 - Weststraat 107-109 - Overzicht / Michel van Zwieten / Ronald Koster
Werkatelier Richter - Jutterspleintje 2 A - Stefano Marziali
Kunstuitleen DH - Willemsoord 52 A - Za 11.00-15.00 uur - Zo GESLOTEN - fotocollectie
Restaurant de Werf - Willemsoord 60 D - Richard Beukelaar / Peter de Bock
Barista Café Njoy - Willemsoord 52 B - Ida Woort
Billboardtuin - Molenplein - Buiten
 
Exposanten
 
 
 
 
 
fotograaf die objecten vastlegt, die voor velen vaak onzichtbaar blijven. Dit aan de hand doet van macro-opnamen of anderszins detailopnamen die hem meer tegenkomen dan andersom, tijdens zijn trips die hij fotosafari's pleegt te noemen. Daar komen waar men op het oog vaak de schoonheid niet denkt te kunnen ontdekken.
 
 
 
heeft net een expositie foto’s van Helderse muzikanten achter de rug. Voor zijn andere werk was geen plaats. Nu we. De fascinatie voor fotografie en foto's is bij mij altijd al aanwezig geweest maar ik zag pas begin jaren tachtig een reden om zelf te gaan fotograferen. Als muziekliefhebber maakte hij stiekem  foto’s tijdens (pop)concerten. Men was gecharmeerd van de foto's waardoor hij zo nu en dan voor de krant, bladen of het management van een band een concertje mocht fotograferen met als hoogtepunt Dire Straits en later Mark Knopfler. De vraag voor concert foto's nam gestaagd toe en mede door de komst van de digitale camera een stuk eenvoudiger en sneller uit te voeren. Totdat hij het in 2008 wel had gezien en iets anders met fotografie wilde gaan doen, ongedwongen en zelf te bepalen. Uiteindelijk is dat architectuur en portretfotografie geworden maar zo nu en dan een Helders bandje tussendoor blijft erg leuk.
 
 
 
 
Geboren en getogen in Den Helder. Gefascineerd door fotografie en vanaf haar kinderjaren fotograferend. Altijd intuïtief werkend en blijvend zoekend naar het moment dat alles samenvalt; het juiste licht, compositie, structuur en vormen. Het pure plezier van het zien, het vastleggen van momenten. Volkomen onbelast met de camera aan het werk en geboeid zijn door de taal van het licht.
 
 
 
 
 
 
Photography is my journey, searching for my images, guided by my intuition…Photography is my medicine, my escape from reality, my world…
Ronald Koster is autodidact en heeft een grote voorliefde voor autonoom werk. Ronald heeft de laatste jaren hard aan de weg getimmerd om een eigen herkenbare consistente stijl van portretten neer te zetten. De omgang met zijn modellen in combinatie met zijn werkwijze betitelt hijzelf als “Gorilla Style”. Voor het autonome werk “plukt” hij zijn modellen grotendeels van de straat. Zo kan hij zelf bepalen welke mensen hij fotografeert en daarbij telkens gebruik blijven maken van zijn intuïtie. “Ik kan niet goed omschrijven waarom iemand me aanspreekt, dat is puur gevoel.” Goede modelkeuze is bij mensenfotografie vaak het halve werk en dat geldt ook voor de portretten die Ronald Koster maakt. Opvallend is dat hij het uiterlijk van de mensen op indrukwekkende wijze weet te versterken met de vorm van zijn fotografie of het idee van een serie. Door de inhoud van zijn foto’s in overeenstemming te brengen met de vorm, komt hij tot zeer persoonlijke eindresultaten. “Ik streef naar beelden die blijven hangen bij de kijker; alsof ze met secondelijm op het netvlies zijn gekleefd.”
 
Sinds 2010 geeft Ronald met veel succes diverse inspirerende workshops en seminars in binnen- en buitenland, waarin hij toegankelijk en openhartig zijn persoonlijke manier van werken en kennis toelicht. Daarnaast is Ronald ambassadeur van Olympus Nederland.
 
 
De muzikant met het petje die niet alleen zingt maar ook prachtige foto’s maakt volgens Els Ellen (Windkracht 13). Zijn motto: Als je maar kunt herinneren hoe voelt om met je blote voeten in het gras te lopen. “Mijn wereld bekijk ik nog meer als door een lens. Lelijk is mooi, … raar is normaal is niet raar genoeg. De passie die ik voelde om met een bic balpen een vreemde in de trein te portretteren is terug. Ik geniet en leer van iedere foto die ik maak. Muziek en fotografie zijn mijn voeten in het gras.”
 
 
 
 

Michel van Zwieten (Arnhem, 1967) studeerde aan de Academie voor Fotografie in Haarlem. Met een brede achtergrond en tal van werkgebieden (journalistiek, documentair, portret, reclame, film en kunst/fine art) is een uiteenlopend portfolio tot stand gekomen waarin de interesse in de mens én de metafoor van groei, in de breedste zin van het woord, centraal staat. Als docent, verbonden aan de Fotoacademie in Amsterdam, zoekt hij middels de verbale en visuele overdracht de randen van mogelijkheden op en draagt dit omgekeerd evenredig bij in de broodnodige inspiratie.

Door oude en nieuwe technieken samen te voegen, gewapend met analoge, vaak gedateerde - zo niet ouderwetse tot antieke apparatuur - voelt hij zich als een vis in het water.

 

“Een oude Agfa Clack, een omgebouwde Polaroidcamera, een oud en schimmelig objectiefje van een rommelmarkt, zijn werktuigen waarvan ik gelukkig kan worden. Inhoudelijk zijn het sparren met vrienden, groeien, verdieping en gelaagdheid, steekwoorden waaraan ik mij het meest vasthoud. Naast de drang om èlke omgeving door de ogen van een kind te willen zien en daarin te ontdekken dat àlles een zekere schoonheid bezit, droom ik weg bij veel kleinschalige gebeurtenissen waaraan menigeen voorbijgaat...”, aldus Michel.

 

Het nieuwere vrije werk richt zich voornamelijk op gelaagde portretten, stillevens en landschappelijke droombeelden waar van het laatste hier een aantal hangen. Technieken in de ‘landschappen’ zijn schetsen, analoge bestanden en digitale beelden, fotografisch en/of middels nabewerking geproduceerd tot een nieuwe vorm.

 

 

Stefano Marziali
 
 
 

Werkatelier Richter toont de expositie “Tegengestelde gevoelens” van kunstenaar en docent Stefano Marziali, die sinds 2007 werkt als fotograaf. Hij groeide op als telg uit een kunst-restaurateursgeslacht, in Bergamo, Italië en wordt al zijn hele leven omgeven door kunst. Haalde een titel in Geschiedenis en Kunstkritiek en begon aan een carrière als restaurateur en Landschap fotograaf. Als fotografie-docent was hij vijf jaar verbonden aan de Kunstacademie van Urbino en momenteel aan de academie van Verona. De expositie bij Werkatelier Richter is een selectie uit de vijf jaar die hij nu als landschapsfotograaf werkt. In elke foto probeert hij de sterkste emotie die het landschap bij hem oproept vast te leggen. De emoties zijn veelzijdig als de vastgelegde landschappen in deze expositie zelf. De camera wordt een verzamelaar, die het landschap van kleur, licht en schaduwen doet veranderen. De getoonde foto's zijn steeds weer tegenstellingen als positief en negatief, vormgegeven door richting, vorm, kleuren en licht, uitgevoerd in steeds wisselende landschappen.
 
 
 
 

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901