Naam :De Zeeschilders in Den Helder
Maand :juli-augustus
Jaar :2013
Meer informatie :

Expositie van 7 juli t/m 24 augustus

 

Negentien werkende leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders tonen hun werken.

 

De expositie zal een breed beeld geven van alles wat met water te maken heeft (fregatten, kotters, watersport, duinlandschappen, zee, etc.) in verschillende technieken ( olieverf, zeefdruk, ets, aquarel, acryl, collages, beelden).
De Nederlandse maritieme kunst kent een lange traditie die terug gaat tot de “Gouden eeuw “. De geweldige groei van onze overzeese handel en grote successen van de Nederlandse (oorlogs)vloot waren de basis voor de welvaart voor burgers en overheden in de 17e en 18ste eeuw. Dit leidde onder meer tot het verstrekken van opdrachten aan kunstenaars voor het vastleggen van ondermeer zee- en scheepsgezichten. Zeer gewild in de negentiende eeuw bij rederijen en kapiteins waren realistische en gedetailleerde scheepsportretten. In de tweede helft van deze eeuw ontwikkelden schilders als Jongkind, Mesdag en Tholen impressionistische vormen van maritieme schilderkunst. In alle stijlen en stromingen van moderne kunst, die zich daarna in deze eeuw ontwikkelden waren zee, kusten, havens en schepen belangrijke inspiratiebronnen.
De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (NVZ) is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Aanleiding was de deelname van een groep Nederlandse beeldende kunstenaars aan een maritieme tentoonstelling in Parijs in 1948. Een succesvolle expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam leidde tot de oprichting van de NVZ in 1953. Belangrijke doelstelling van de vereniging is het bevorderen van de beeldende kunst met als rode draad de zee en alles op en aan het water. De NVZ heeft een vast ledenbestand van 35 professionele kunstenaars, waaronder schilders, illustrators, grafici en beeldhouwers . Er zijn zeer precieze kunstenaars, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail naast de ruige registrateurs met een breed gebaar en een bewogen expressie. In juni 2006 had de NVZ een (grote) expositie in de Pulchri Studio in Den Haag, als ondersteuning van het 100- jarig bestaan van de Kon.Ned.Ver. ‘Onze Vloot’. De NVZ exposeert o.a. regelmatig in Nederlandse Scheepvaartmusea.
De exposerende leden van de NVZ zijn:
 
Winnifred J. Bastian  
Robin d’Arcy Shillcock
Ingrid Dingjan
Maarten Groot
Annet Hiltermann
Geer Huybers
Katinka Krijgsman
Leentje Linders
Piet Lont
Wim Vaarzon Morel
Ageeth van den Oever
Paul Overhaus
Ben Rikken
Peter de Rijcke
Roos Schuring
Ellen van Toor
Ludo van Well
Leendert van der Pool
Frans Buissink
Voor alle informatie over de kunstenaars zie de website: www.zeeschilders.com

 

Weststraat 107-109 | 1781 BZ Den Helder | T: 0223 625901